ISIS RITUEEL EEN FEIT

PELUSIA
ISIS MYSTERIE RITUEEL EEN FEIT

schprajnanaga
MANDALA NAGA KANYA
WISDOM GODDESS
olie-op-hout – 18-24 –
© Roy James Döhne 1997 ©

Op het Javaanse eiland Pulau Sempu, Oost-Java, staan bomen waar het beroemde, peperdure Kayu Pèlèt aangetroffen wordt. Dat is een gevlamd hout dat gebruikt wordt voor o.a. de krisschede. De ceremoniële rituelen op dat eiland zijn net zo beroemd, omdat deze gewijd worden aan de Zuidzee Godin Ratu Kidul. Een opperpriester of bevoegde orang sakti leidt deze ceremonie. Een groep mannen vertrekt vanuit Pantai Sendang Biru met een prauw naar het eiland in de Indische Oceaan. Zij krijgen een jute zak over hun hoofd, want zij mogen niets zien. De speciale rituelen worden dan uitgevoerd, wanneer de mannen zich op de grond werpen. Daarna trekken de mannen het bos in. Bij een bepaalde jonge boom staan zij stil en maken een kerf met hun kris in de boom. Daarna worden zij weer terug geleid naar de prauw en vertrekken naar het vaste land. Die boom zal “ziek” worden en jaren later gekapt worden voor het gevlamde hout, dat door de kerf is ontstaan . Ik vraag voorzichtig wat er dan gebeurt bij dat ritueel. De gids vertelt dat er permissie gevraagd zal worden aan Ratu Kidul. Pulau Sempu bevindt zich in Haar gebied, en de man wijst met zijn duim naar de Indische Oceaan. Zij wordt gesmeekt zich te manifesteren om Haar goedkeuring kenbaar te maken … de meegebrachte offers zal Zij zich laten welgevallen. Zo niet, dan is het ritueel voorbij.

Als ik jaren later het meest oorspronkelijk ritueel bestudeer over de Godin Isis trek ik direct een link met het ritueel op Pulau Sempu. Een eeuwenlange periode zit er tussen. Dat klinkt ongelooflijk;  de Egyptische Hogepriester maant alle aanwezigen om zich op de grond te werpen en vooral niet op te kijken. Want hij gaat de Hemelgodin Isis verzoeken af te dalen uit de Hemel en dat mag door geen levend wezen gezien worden. Ik ben speciaal Egyptologie gaan studeren op de Univrsiteit, Leiden, om meer erover te weten te komen. Onze leraar was een bekende egyptoloog. Daar kreeg ik als eerste te horen dat Isis helemaal niet Egyptisch en een “geïmporteerde” godin uit Klein-Azië zou zijn. Daar was ik helemaal niet blij mee en zeer ontstemd erover. En wat schetst mijn verbazing? Isis/Aset/Iset is dan wel in naam de symbolische en metaforische betekenis “Troon” en een godin uit het polytheïstische pantheon van Egypte, maar wiens afkomst hoogst vermoedelijk uit Azië is. De klank “ish” heeft namelijk een Sanskrietse oorsprong die gebiedt om “stil/sh” te zijn. Haar oeroude naam Ish-Ish betekende “Zij Die Weent”. En dát is de oorsprong van haar eigenlijke “taak” in Egypte waar zij betrokken werd met de “modder” van de overstroming van de Nijl , die de vruchtbaarheid genereert. En dus honger en droogte eindigde. De festiviteiten rond de overstroming van de Nijl zijn al snel een jaarlijks terugkerend festijn ter herinnering aan de omvang van Isis’ “klaagzang van de dood van Osiris”. Haar tranen zijn zó overvloedig dat ze de oorzaak zijn van de overstromende Nijl.

artisis9a
Isis in zwart en wit marmer (Romein, 2de eeuw CE)

Ondanks Isis vaak samen met andere latere godinnen werd genoemd, zoals Ishtar, Sekhmet en Demeter, kan dat direct verwaarloosd worden. Onderzoekers hebben gemeend dat de “latere” godinnen haar symbolieken en rituelen gewoon geadopteerd hebben. Isis, vergeleken met heldere ster Sirius, is de Godin van Hemel en Onderwereld, de “godin van de vruchtbaarheid”, ze beheerst de werelden van magie, leven en dood, zij is de natuur zelve, de Universele Moeder, zij is de Meesteres van alle elementen, en kende ook de titel van “Koningin van de Oceaan”. Haar aanroepen werden altijd door de Hogepriesteressen geopend met de woorden “Ik, Isis, ben Al wat geweest is, dat is of wordt”, een phrase die veel later door YHWH vereenvoudigd werd tot “Ik Ben Wie Ik Ben”. Dat impliceert het populaire “Nú”, en verwerpt het verleden en de toekomst. Álles is nú, eveneens door Buddha gebezigd.

De allereerste bewijzen naar Isis dateren uit de 5e dynastie, als haar naam verschijnt in de Zonnetempel van Koning Ninserre. Het standbeeld van de priester Pepi-Ankh aan het begin van de 6e dynastie toont de titel “Hogepriester van Isis en Hator”. Isis wordt voorgesteld als de dochter van Nut en Geb (Hemel en Aarde). Ze is de zuster van Osiris, Nepthys en Set. Met haar zuster wordt zij vaak afgebeeld op doodskisten, met uitgestrekte vleugels, als beschermsters tegen het kwaad. Als de link met de Onderwereld is Isis de vrouw van Osiris, wiens penis apart vernoemd wordt in de overlevering. Nadat Osiris door Set vermoord is, of in een kist opgesloten de Nijl afdrijft, vindt Isis hem in de stam van een boom. Zij neemt hem mee en verstopt hem in het moeras. Maar Set vindt hem en snijdt hem in stukken. Isis weet de 13 delen te herstellen, maar het 14e deel, de penis, houdt zij voor zichzelf en maakt een gouden penis in de plaats. Isis heeft de afgelopen tijden heel wat namen toegewezen gekregen, uiteraard ook i.v.m. het mummificeren.

artisis8a
Zeldzame terracotta beeld van Isis betreurt het verlies van Osiris (achttiende dynastie) Musée du Louvre , Parijs

Het Pelusia ritueel is een veel later evenement speciaal gewijd aan Isis. Pelusium was ooit een bekende haven, bekend als de poort naar Egypte. Aan de meest oostelijke oever van de Nijldelta, de Ostium Pelusiacum, lag deze haven tussen de kustlijn en de beruchte moerassen.Pelusium werd de zetel van een Christelijke bisschop al in een vroeg stadium. De bisschop Dorotheus nam deel aan het Eerste Concili van Nicea in 325 AD. In het Bijbelse Boek van Ezechiël, hoofdstuk 30:15, wordt Pelusium aangeduid als “Sin, de Zonde van Egypte”. Nog steeds is Pelusium de zetel van een grootstedelijk bisdom van de hedendaagse Orthodoxe kerk. De Byzantijnse geleerde John Lydus (6e eeuw) verhaalt over het Pelusia festival als herdenking van de “modder” door de overstroming van de Nijl, dat begint met het aanroepen van Isis. Dat begon al op de 20e van de 3e maand maart, met het rituele offer voor Horus, het begin van het nieuwe jaar en de viering van de Lente Equinox. Het Pelusia ritueel volgde er na tot en met de 22e van de 3e maand (22-03). Met de aanroeping van Isis! Op 23 maart is de Poerim ofwel de “viering van Esther”. Dit is een jaarlijks terugkerend ritueel en wordt vastgesteld in de Joodse traditie. Niet toevallig, want Esther heet “Hasassah” en betekent in het Hebreeuws “Myrtle”. De mirte bloem, gewijd aan Venus, Aphrodite en Ishtar. Ishtar vereerde men in het Upper Mesopotamische Koninkrijk van Assyrië. Jaja, het moderne Noord-Irak, Noord-oost Syrië en Zuidoost-Turkije. Via het media nieuws weten we dat momenteel ISIS daar regeert …

Is het niet een bizar en zelfs griezelig toeval dat Isis thans weer geheel in het voetlicht is getreden door de terroristische groep ISIS/IS? Het is nú Volle Maansnacht 3-23, er was een vreselijke bom-aanslag op 3-22. De nacht dat Isis wordt aangeroepen, weten ook de Vrijmetselarij mensen. Samen met de Islamitische Shab-i-barat die ook op 3-22 was, een speciale avond voor de Islamieten omdat het wel en wee van de mensheid voor het komende jaar wordt besloten. En op 3-24 is het het “Feest van het Beest”, en tegelijkertijd het Festival van Isis.

De Franse president Hollande spreekt altijd van Daesh. Wat is Daesh? Eigenlijk is die naam er altijd al wel geweest. In verband met ISIS, ISIL en IS. Daesh is namelijk het Arabische acroniem voor “al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wal-Sham’ (DAIISH)”. “En dat is eigenlijk gewoon de oude naam van IS, wat neerkomt op Islamitische Staat in Irak en de Levant”, zegt arabist Leo Kwarten…

Het gaat zoals het gaan moet. Ja? Bizar feit is dat het grootste Islamitische land, of eilandenrijk, Indonesië het bestaan kent/erkent (want de rituelen worden veelal uitgevoerd door de Islamitische autoriteiten) van een heuse godin, de Javaanse Ratu Kidul, die eveneens een reeks van namen kent. Eeuwenlang zijn de symbolieken door gekabbeld naar vandaag. Al snel ervaart een navorser, een onderzoeker, een nieuwsgierige passant dat de mythen rond Ratu Kidul geen alledaags evenement zijn. In oude overleveringen (dongeng) maar ook in scripten wordt de wind, die uit het zuiden waait, vergeleken met Isis. De rivier Pamali was de grens tussen West-Java en Midden- en Oost-Java. De bomen groeiden allen krom en gebogen, als “respect” voor de Ratu Angin-Angin (Vorstin van de Wind). Later werd Ratu Kidul vereenzelvigd met deze vorstin, daar Zij het vermogen had om verschrikkelijke draaiwinden, stormen en vloedgolven te sturen op de Zuidkust van Java. Daag Haar niet uit, de gevolgen zijn rampzalig. Net als met de rituelen rond de mysterieuze Isis. Een bijkomstig feit is, dat over een lange, lange tijd niemand zich de namen Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud (meest gezochte terroristen i.v.m. IS) zal herinneren, maar ISIS zal blijven bestaan, in welke vorm ook.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]
Terra-cotta buste van Isis die treurt om Osiris, 1550 – 1295 BC

Enkele bronnen:

DANK U

2 gedachtes over “ISIS RITUEEL EEN FEIT

  1. Dank V. Solomons, voor je message, wilde je iets specifieks weten over GK Ratu Kidul? Ik ben al ongeveer 27 jaar bezig met onderzoek en studie, zowel in Holland als op Java, Bali en Lombok. Ik heb een Facebook account en een InstaGram account, ik weet niet hoe het hier bij WorldPress werkt, als je linken wil hebben laat me dat weten ok… ik heb ook een eigen Website er over …
   https://www.jawakidul.nl/slamat.htm
   Ik hoor van je, tot dan, salam groet RoyJava James

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s