Art-PEMANDANGAN ‘NOENG

sch6gra.jpg
PEMANDANGAN ‘NOENG
View by Nung’/Uitzicht van ‘Noeng
Nung Saw Everything Of The Mystery Of Mystics
Within The V – Five – Venus – Boeddha – Jesus – Yoni/Vulva – South/Selatan
olie op linnen ~ 100-80 ~ 1997
© Roy James Döhne ©

**************************************

… aan het Zuiderstrand, Pelabuhan Ratu, West-Java

In Pelabuhan Ratu, West-Java, heb ik in het beroemde Samudra-Beach Hotel gelogeerd, en ben uiteraard in de “betoverde Kamer 308” geweest. Enig vooronderzoek (Indonesian Handguide Bill Dalton, Lonely Planet) en wat voorafgaande kennis over de Zuidkust toonden al iets over de mysterieuze “aanwezigheid” van een Godin. Veel navraag aldaar bracht aan het licht, dat de Javanen (nog steeds!) make-up en haar-spulletjes offeren gedurende rituele ceremoniën. Deze worden aan de oceaan toevertrouwd, oa. “omdat de Koningin een hemelschoon wezen is”. Een simpele hoewel doeltreffende vergelijking voor een Godin, niet ?

Daarmee is min of meer de zoektocht naar allerlei bijzonderheden begonnen, die al snel resulteerden in diepgaand onderzoek en studie … Tot mijn verbazing was er eigenlijk heel weinig bekend over dit mythisch fenomeen en gaandeweg werd álles verzameld, op ’n hoop gelegd, en opnieuw “gesorteerd”, oa. in legenden, mythen en sagen, maar ook culturele, historische, geografische feiten, de natuur betreffende overleveringen, magische praktijken, rituele ceremoniën, esoterie, bovennatuurlijke verschijnselen, en natuurlijk de fenomenale herinneringen van zowel de Javaan, de bezoekende tourist alswel de koloniale overheerser van bijna 350 jaar!

Het resultaat wás, en is nog steeds verbijsterend, heeft met élke windrichting te maken, kan gelinkt worden met élke mondeling-overgeleverde vertelling, raakt élke sfeer van het matriarchaat, en heeft daardoor raakvlakken met een oer-aspect van ongelooflijke oudheid. Gedreven door nieuwsgierigheid, hang naar wetenschap erover, onderzoek bij de Javaan zélf… en vooral de kern van de “schoonheid” van de Javaanse Godin hebben mij de mogelijkheid geboden dit in herinnering te houden, er een Website aan te wijden, lezingen erover te geven, en te gaan schilderen …

Zoals “Pemandangan Noeng” n.a.v. het boekje NJAI LORO KIDOEL van INTEN BAYAN, Moesson, die in dichtvorm het verhaal vertelt over de Zuidzee Vorstin. Zijn bezoek aan Pelabuhan Ratu en Cipameungpeuk heeft hem de openbaring van deze vertelling toe doen komen, waar zóveel symbolieken in zijn verwerkt en voor mij de meest geloofwaardige achtergrond openen over de legendarische Zuidzee Vorstin …

“Volg de natuur,… en zij volgt jou” zou letterlijk mijn leven gaan regelen, wat aanvankelijk met hulp van velen lukte, doch verderop en gaandeweg naar een alsmaar méér eenzaamwordende weg leidde, en nog steeds is. Het blijft een mysterie, waarom juist het Islamitische Java een dergelijk fenomeen in het hart sloot en nog steeds met veel respect en toewijding ernaar “wijst” (met de duim!) en erover denkt. Het blijft een groter vraagstuk hoe een dergelijke legende zich heeft kunnen handhaven in onze zeer materieel-gerichte wereld, die de oer-aspecten van ver-in-de-tijd-terug bedachte én beleefde mysterieën al lang naast zich heeft gelegd.

Of juist niet … ???

**********************************

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s